Kuriosa

Näset är idag ett relativt stort område i Västra Frölunda, men egentligen är det en halvö som ligger i Askimsviken. Än idag kan man höra människor tala om Saltsjönäs, vilket alltså är samma sak som halvön Näset. Saltsjönäs kommer av att Askimsviken för många år sedan hette Saltsjön. På 1700-talet alltså. 

Förr i tiden vallades boskap i Möttvik och några fastighetsägare har än idag servitut som gör gällande att grannarna har rätt att föra sin boskap over markerna. Det är ju inte så aktuellt längre, men det var faktiskt inte så länge sedan som öborna västerut fick sin mjölk levererad från bryggan nere i Möttvik. I och för sig väl innan depressionen, men ändå. 

Det finns många exempel på tidiga bosättningar i området, särskilt populärt var det tydligen att bo här under bronsåldern. Mindre lämpligt är det för blåvalar att bosätta sig i viken utanför, det finns det ett uppstoppat exempel på i Naturhistoriska Muséet inne vid Linnéplatsen.

Vi tar livet som det kommer i Möttvik. Men det finns självklart några hållpunkter för oss I föreningen.

Här är exempel på några:

  • Bara vara. Sköna promenader utmed havet. Lukta på saltvatten och tang. Se solen gå ner i vaster. Lyssna på fiskmåsar. Sommar. Bada. Sola. Äta glass. Fiska krabbor. Klippa gräset. Fixa med båt och hus.
  • Midsommar. Klassiskt midsommarfirande på den stora gräsmattan. Oavsett väder, garanterat. Godis till alla barn. Nattdopp för dom som vågar.
  • Vårstädning och Årsmöte i föreningen. Alla i föreningen hjälper till med städning och vi undrar varje år hur så mycket kan bli gjort på så kort tid. Inte riktigt som hemma.
  • Höststädning. Lite mindre att göra men ändå en slags markering att nu är det slut på badsäsongen. För de allra flesta
  • Vårkalas. Inte varje år men gärna. Våren bör firas.
  • Höstkalas. Skaljdur och tillbehör I föreningslokalen